Arla storsatsar 380 miljoner kronor på sitt mejeri i Linköping. Från 2028 ska man tillverka kvarg lokalt, vilket skapar fler jobb i Östergötland. Satsningen är den största på över 20 år och flyttar produktion som nu importeras från Danmark, Finland och Tyskland till Sverige.
– Detta är otroligt stort för Linköping, säger mejerichefen Ann-Louise Wärnersson.
Mejeriet valdes eftersom det är ett ”specialmejeri” för fermenterade produkter. Satsningen ska gynna anställda, bönder i regionen och stärka Sveriges livsmedelsberedskap. Mejeriet behöver byggas ut för att rymma produktionen.
Försäljningen av kvarg har ökat kraftigt de senaste åren. Mejeriet räknar med att hantera uppemot 30 procent mer mjölk.
Arla investerar 380 miljoner kronor i kvargproduktion på mejeriet i Linköping från 2028. Satsningen skapar nya jobb och ökar mjölkproduktionen i Östergötland med 30 procent.
- Detta är otroligt stort för Linköping, säger mejerichef Ann-Louise Wärners.
Idag importeras kvarg från Danmark, Finland och Tyskland. Byggnationen startar nu men produktionen fortsätter som vanligt under byggtiden.
- Det kommer att finnas gräddfil till midsommar, det kommer att finnas vispgrädde till julen, säger Ann-Louise Wärners.
Arla satsar 380 miljoner kronor på att starta kvargproduktion i Linköping 2028. Det innebär fler jobb i regionen och säkrad mjölkproduktion för bönderna i Östergötland. - Detta är otroligt stort för Linköping, säger mejerichefen Ann-Louise Wärners.
Satsningen är den största på över 20 år och kommer att öka mejeriets mjölkhantering med uppemot 30 procent. Arla importerar idag kvarg från Danmark, Finland och Tyskland, men kommer nu att producera den här.
- Först och främst våra anställda som har en säker arbetsplats många år framöver och bönderna i Östergötland som kan säkra sin mjölkproduktion för framtiden. Dessutom är det viktigt för Sveriges livsmedelsberedskap, säger Ann-Louise Wärners.
- Ja, periodvis kommer det att vara mycket som en byggarbetsplats här. Men vi kommer att fortsätta hålla samma nivåer även om det blir tufft. Så det kommer att finnas gräddfil till midsommar, det kommer att finnas vispgrädde till julen, koss
Arla storsatsar på mejeriet i Linköping: Ska tillverka ny produkt
Arla storsatsar på sitt mejeri i Linköping. Med st...
Arla storsatsar på sitt mejeri i Linköping. Med start 2028 kommer företaget att tillverka kvarg i Sverige och då förlägger man produktionen i Östergötland. Etableringen kommer att innebära fler jobb i regionen.
– Detta är otroligt stort för Linköping, säger mejerichefen Ann-Louise Wärners.
Arla har idag inte någon kvargproduktion i Sverige utan importerar den från Danmark, Finland och Tyskland. När man nu ska etablera en produktion i Linköping kommer det att kosta cirka 380 miljoner kronor.
Enligt Linköpings mejerichef Ann-Louise Wärners är satsningen det största som hänt mejeriet på över 20 år.
Varför bestämde sig Arla för att ta den här produktionen till Linköping?
– Vi är ett så kallat specialmejeri. Det vill säga att vi gör olika typer av fermenterade produkter, allt från yoghurt till gräddfil och crème fraiche, det är vår nisch. Och där faller kvargen väldigt bra in.
Vilka kommer att gynnas av den här utökningen?
– Först och främst våra anställda som har en säker arbetsplats många år framöver och bönderna i Östergötland som kan säkra sin mjölkproduktion för framtiden. Dessutom är det viktigt för Sveriges livsmedelsberedskap.
Kommer ni att behöva bygga ut för att få plats med den ökade tillverkningen?
– Ja, det kommer vi. Det kommer att bli en bygglovsprocess som börjar nu, vi kommer att behöva öka på byggnaderna.
Kommer den processen att påverka den nuvarande produktionen?
– Ja, periodvis kommer det att vara mycket som en byggarbetsplats här. Men vi kommer att fortsätta hålla samma nivåer även om det blir tufft. Så det kommer att finnas gräddfil till midsommar, det kommer att finnas vispgrädde till julen, kossorna slutar inte mjölka bara för att vi bygger om.
Försäljningen av kvarg har ökat under de senaste åren och enligt Ann-Louise Wärners är den ökade efterfrågan en följd av det hon kallar för en "proteinboom". Vid tillfällen har efterfrågan på kvarg i Sverige varit så hög att det har varit svårt att hålla butikshyllor fyllda.
Kommer ni att bli den största kvargproducenten i Sverige?
– Det kan jag faktiskt inte svara på säkert, men det är möjligt.
Enligt Ann-Louise Wärners räknar mejeriet med att satsningen innebär att mjölken som mejeriet ska hantera kommer att öka uppemot 30 procent.
Hur mycket skulle en ökning med 30 procent vara i liter ungefär?
– Det vill jag faktiskt inte gå in i detalj på. Men för oss är det väldigt, väldigt betydande. Framför allt är det stort för den här regionen.
Detaljer
- ID: l72dgw1j
- Klassificering: Nyhet
- Först sammanfattad: Torsdag 5 juni, 17:18
- Senast sammanfattad: Fredag 6 juni, 10:59